10 naturlige metoder til bekæmpelse af dræbersnegle

Bliv fri for dræbersnegle, uden brug af skadelige stoffer og pesticider der skader miljøet.

Vi har indtil videre haft en meget mild vinter og hvis det fortsætter sådan, vil mange haveejere få et snegleproblem i 2019. Derfor har vi besluttet at lave en komplet guide til bekæmpelse af dræbersnegle. Men hvilken metode er den mest effektive til at bekæmpe dræbersnegle? Den bedste måde at bekæmpe dræbersnegle på er et omdiskuteret emne, især fordi mange gerne vil tage hensyn til miljøet og vores dyreliv. Herudover findes der mange effektive naturlige måder at bekæmpe snegle på. Så her er listen over de mest effektive fra 1 - 10.

1. Nematoder mod dræbersnegle
Nematoder mod dræbersnegle

Nematoder er en af de mest udbredte dyrearter i verden med 20000 klassificerede arter. En håndfuld jord indeholder tusindvis af nematoder, mange af dem er parasitter som lever i insekter, planter og større dyr. Nematoden (Phasmarhabditis hermaphrodita) som anvendes mod snegle er god fordi den kun angriber dræbersnegle, man undgår dermed skade på godartede insekter i haven. Man anvender Nematoder ved at vande dem ud i bede hvor sneglene gemmer sig, derefter inficerer de sneglene som derefter dør under jorden. En anden metode der har vist sig at være effektiv, er at finde nogle dræbersnegle, dræbe dem og tilsætte nematoderne til deres lig. Herefter lader man dem ligge i haven, hvorefter andre snegle vil æde af dem og blive inficerede. Denne metode kaldes kanibalmetoden.
Nematoder er især effektive fordi at de angriber de snegle der opholder sig under jorden.

Udvanding af Nematoder i bede og plæner
Fremgangsmåde:
Bland nematoderne med vand i en vandkande. herefter vander du dem ud i bede og plæner. Bagefter vandes der godt efter så nematoderne når dybt ned i jorden.
I de følgende dage/uger sørger man for at holde de behandlede områder fugtige.

Når der ikke er flere snegle og larver vil antallet af nematoder falde til et naturligt niveau igen.

2. Hvidløgs spray

Et gammelt husråd mod dræbersnegle, som jeg har brugt med gode resultater er hvidløg. Dræbersnegle hader hvidløg og æder ikke noget som lugter af det, så hvis du har planter i haven som du egentlig godt kunne tænke dig at spise selv, så gør således.

Ingredienser.
4 fed hvidløg.
1 teske brun sæbe(eller sulfo).
1 spiseskefuld vegetabilsk olie.
1 liter vand.

Fremgangsmåde:

Pres hvidløgene og bland dem med olien, lad det derefter stå over natten. Filtrer mixturen og bland dernæst med vand og sæbe, herefter kommes det i en forstøver og du sprayer dine planter med det.

3. Sandpapirs metoden
Bedste metode mod dræbersnegle

Hvis du har plantekasser eller potter/tønder, er det ikke så svært at holde dræbersneglene væk. Som tidligere nævnt, kan snegle ikke lide at komme i kontakt med materialer som udtørrer og stikker dem, og jeg garanterer for at de ikke kan lide sandpapir. Jeg bruger sandpapir på mine plantekasser og kan glædeligt sige at jeg ikke finder en eneste dræbersnegl i mine bede, efter jeg er begyndt på det. En anden fordel ved det er at det holder 3-4 år inden man skal udskifte sandpapiret.

OPS. der findes forskellige slags silicium karbid(Sandpapir), den du gerne vil have fat i er den vandafskyende variant.

Du skal bruge:
En rulle vandafskyende sandpapir i 80 grit.
søm og hammer.
Eller en hæftepistol

Fremgangsmåde.
Hæft sandpapiret stramt mod siderne på plantekassen, så dræbersneglene ikke kan kravle under det. Voila, du vil aldrig se en snegl i den plantekasse igen.

4. Beskyt dine planter med cocoa skaller, cederbark eller fåreuld

Snegle kan ikke lide at komme i kontakt med materialer som udtørrer eller stikker dem. det kan derfor være effektivt at lave en ring af sådanne materialer, rundt om de planter som du gerne vil beskytte. Fåreuld skulle være ganske effektivt da det hurtigt tørrer og fordi dræbersneglene ikke kan kravle på det. Cocoa skaller, Cederbark, Æggeskaller, Kaffegrums og mange andre materialer bliver også ofte brugt til samme formål, men der er delte meninger om deres effektivitet. Her kan du se forsøg med forskellige materialers effekt på dræbersnegle https://www.slughelp.com/mulch-to-deter-slugs-and-snails-tested/

5. Indsaml snegle

Gratis og virkelig effektivt er det at samle sneglene selv. Dette gøres om aftenen med en lommelygte, hvor sneglene er aktive og søger mod overfladen. Typisk vil man ikke se nogen effekt de første dage man indsamler, men hvis man f.eks. gør det en gang om ugen over sommeren, er det en uhyre effektiv måde at holde bestanden nede på. Det er især effektivt, hvis man kan få sine naboer med på ideén.

6. Løbebiller
Løbebiller mod dræbersnegle

Dræbersneglenes nemesis. Løbebiller er udbredt i Danmark, men de skal have de rigtige forhold for at trives. Løbebiller æder dræbersneglenes æg og er derfor rigtig gode til at regulere bestanden af dræbersnegle. For at få en god bestand af løbebiller i din have, kan du lave en bille bakke, som egentlig bare er en lille høj af jord, hvor der vokser vildt græs på.

Fremgangsmåde:
Lav en lille høj af jord og plant noget af vores hjemmehørende græs derpå. Du kan få græsfrø fra naturen, eller købe dem i en planteskole.

Billebakken vil i løbet af de næste par måneder blive hjem for en myriade af gavnlig fauna, der vil hjælpe dig med at fjerne dræbersnegle fra din have.

7. Fjern gemmesteder

En enkelt dræbersnegl kan lægge 400 æg på en sæson, så det er ikke noget under at en have hurtigt kan bugne med snegle hen over sommeren. Dræbersnegle lægger ofte deres æg under træstykker og i tæt bevoksede steder hvor der er fugtigt. Ved at fjerne sådanne ynglepladser, gør du det sværere for sneglene at trives i din have. Et godt råd er at slå græsset inden det bliver for højt, og at holde bede rene for døde planter, træstykker og sten.

8. Gør din have til et paradis for fugle
Solsort æder dræbersnegl

En del fugle er begyndt at æde dræbersneglen og dens æg, som indtil for nyligt har været uden mange naturlige fjender i DK. Dette skyldes at dræbersneglen er en invasiv art og at vores hjemmehørende fauna først at begyndt at tilpasse sig denne nye fødekilde for nyligt.
Du kan med fordel sætte redekasser til solsort op, da solsorten er rigtig glad for snegleæg og små snegle.

9. Planter som dræbersnegle ikke æder

De fleste planter har udviklet en form for forsvar mod snegle og insekter. Desværre er mange grøntsager blandt sneglenes favoritter, da de har mistet deres forsvar gennem mange års kultivering. Som hovedregel kan dræbersnegle ikke lide planter som smager bittert eller stærk.

Planter som snegle ikke æder
- Hvidløg
- Artiskok
- Selleri
- Bladbede
- Purløg
- Agurk
- Fennikel
- Løg
- Radiser
- Tomater
- Rosmarin
- Timian

10. Fælder

Der findes mange fælder målrettet dræbersnegle, og ingen af dem er særligt effektive. Selvom de nok tiltrækker sneglene og drukner dem (hvilket er ulovligt i DK) så får de ikke ram på særlig mange af de slimede fætre. De fælder jeg har set bedst resultater med er:

  1. Grapefrugt fælde
  2. Ølfælde
  3. Melonfælde
Publiceret den 16/01/2019.